Nyheter

SAMFUNNSANSVAR: Økonomi skal ikke være en hindring for å avdekke og behandle traumatiske hjerneskader hos veteraner, sier Christian Tybring-Gjedde (FrP).

Tybring-Gjedde: – Beklagelig at det har vært for lite fokus på mulige hjerneskader hos veteraner

– Det er viktig at det satses mer og bredere på veteraners helse, sier Frps talsperson for utenriks- og forsvarspolitikk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Oppfølging er viktig for alle kategorier skader og behandling må tilpasses den enkeltes behov både fra Forsvarets side og det offentlige helsevesenet. Dette må baseres på bred forskning på hjerneskader, men også andre traumer veteranene har pådratt seg gjennom tjeneste i Forsvaret, sier Christian Tybring-Gjedde til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han svarer dermed på kritikken fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som har kritisert tidligere regjeringer for å ikke bevilge mer ressurser for å undersøke skadevirkningene av krig.

– Egentlig er det en skandale at skadevirkninger på hjernen av eksplosjoner og andre påkjenninger som alltid forekommer i krig, ikke er bedre undersøkt, sa Moxnes til Forsvarets forum.

Mild traumatisk hjerneskade

77 Afghanistan-veteraner har symptomer knyttet til mild traumatisk hjerneskade (mTBI). Dette er ennå ikke en etablert diagnose. Likevel ønsket forskerne bak den nyeste Afghanistan-undersøkelsen å finne ut av mulig forekomst av denne typen hjerneskade blant norske veteraner.

Les også: – Politikere sender soldater ut i livsfarlige situasjoner og gir dem etterpå en kald skulder

– Fremskrittspartiet er opptatt av våre veteraners helse og levekår, sier Christian Tybring-Gjedde.

– Det er av stor betydning at videre forskningsarbeid skjer i et samarbeid mellom sivil helsetjeneste, medisinske eksperter, Forsvarets sanitet og andre aktuelle institusjoner og kompetansemiljøer, legger han til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utredes, kartlegges og behandles

Tybring-Gjedde sier videre at veteranorganisasjonene vil kunne bidra positivt i arbeidet med å kartlegge og gjennomføre både forskning og praktiske tiltak.

– Økonomi må i disse tilfellene ikke være avgjørende. Alt skal utredes, kartlegges og behandles på en god og verdig måte, sier Frps talsperson for utenriks- og forsvarspolitikk.

Les mer: – Forsvarets sanitet ønsker å ha mer fokus på traumatiske hjerneskader fremover

Samfunnets ansvar

Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsmann i Høyre, sier Afghanistan-undersøkelsens avdekking av mulige traumatiske hjerneskader hos veteraner er alvorlige funn, som berører mange, også pårørende.

– Det er samfunnets ansvar å stille opp for hjemvendte soldater som har pådratt seg alvorlige skader i utenlandsoppdrag. I Meld. St. 15 (2019-2020) ble det påpekt at «det er fortsatt behov for å opprettholde innsatsen for veteranene som et tydelig politisk satsingsområde». Dette forplikter.

– Det virker som om norske regjeringer hittil har vært mer opptatt av å vise fram et uriktig glansbilde av USA og Natos kriger som Norge har deltatt i, enn å få fram fakta om hvilke skadevirkninger det har på soldatene og veteranene våre, har Rødt-leder Bjørnar Moxnes sagt til Forsvarets forum.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) har avslått å kommentere denne saken til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS