Nyheter:

BIDRAGET: Norske spesialsoldater TF-51 er mentorer for det afghanske Crisis Response Unit CRU222 i Kabul by. I tillegg er Forsvaret til stede i Afghanistan med et sanitetsbidrag. Bildet er fra en tidligere reportasjereise.

Slik skal Covid-19-vaksinene prioriteres i Forsvaret

To norske soldater i Afghanistan har fått påvist koronasmitte og er satt i isolasjon. Nå har Forsvaret fått beskjed om at vaksinene er på vei.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fikk beskjed i går. Vi er i tett dialog med Forsvarsdepartementet, sier orlogskaptein Jørn Hammerbeck ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum.

Orlogskaptein Jørn Hammerbeck ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Det var VG som først meldte torsdag kveld at Forsvaret får vaksinere norske militærpersonell i Afghanistan mot covid-19. Pressekontakt Jørn Hammarbeck i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) forteller til NTB at de har fått prioritert vaksiner av FHI.

Kun Afghanistan

Forsvarsdepartementet skriver i en e-post til Forsvarets forum at det i første omgang kun gjelder styrkene i Afghanistan.

– Det er krevde smittesituasjoner også i andre land vi har styrker. Vår vurdering er at situasjonen nå er mest krevende i Afghanistan, og derfor prioriterer vi styrkene våre der først, skriver Birgitte Syvertsen Frisch, spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet (FD).

Slik skal Forsvaret prioritere Covid-19-vaksinen:

 1. Prioritet 1
  Prioritet 1 A: Styrker i INTOPS og internasjonal innsats – 800 til 1000 doser.

  Prioritet 1 B: Styrker under oppsetning til INTOPS og internasjonal innsats – 800 til 1000 doser. Operativ risikovurdering tilsier at denne personellkategorien vil være mest utsatt forCOVID - 19 og vil samtidig ha begrenset tilgang på sanitetsstøtte.
 2. Prioritet 2
  Prioritet 2A: Styrker som kontinuerlig løser nasjonale oppdrag og med kortest klar-tid (0-24 timer).

  Prioritet 2B: Styrker med nasjonal klar-tid 24 til 48timer.2.4
 3. Prioritet 3: Styrker på nasjonal klar-tid 2-10 dager.
 4. Prioritet 4: Styrker på nasjonal klar-tid 10-30 dager.
 5. Prioritet 5: Styrker på nasjonal klar-tid ut over 30 dager. Styrker på NATO klar-tid High Readiness Force (HRF).
 6. Prioritet 6: I prioritets rekkefølge styrker på NATO HRF 2 og 3.

Forsvarets forum har fått innsyn i et dokument fra FOH som viser hvordan personellet i Forsvaret skal prioriteres når det kommer til utdeling av Covid-19-vaksinen (se hele listen prioriteringslisten i faktaboksen).

Øverst på førsteplass står styrker i internasjonale operasjoner. FOH skriver videre i dokumentet at de estimerer at det trengs 800 - 1000 doser for dette.

Hammerbeck ved FOH forteller at han ennå ikke vet hvor mange doser de mottar, men at det distribueres etter der smittetrykket er størst.

I dag er Forsvaret til stede i Afghanistan med et sanitetsbidrag og et bidrag fra Forsvarets spesialstyrker som driver med kapasitetsbygging av det afghanske spesialpolitiet. I tillegg til stabsoffiserer. Totalt utgjør bidraget rundt 70 personer.

Avviser snuoperasjon

VG skrev om det første smittetilfellet blant personell hos Forsvarets sanitet på onsdag. Deretter kunne Forsvarets forum på torsdag melde om nok et tilfelle.

– Nå er det to smittet. De har kun positiv test, de har ingen symptomer og er ikke syke, sa Endre Nedberg i Forsvarets sanitet til Forsvarets forum på det tidspunktet.

Begge er satt i isolasjon og kommer ikke til å bli sendt hjem.

I planen som ble utarbeidet i desember skriver FOH føgende: «Det presiseres at det foreløpig ikke er gitt signaler om at Forsvarets personell vil bli gitt prioritet i vaksinekøen. Dette arbeidet har imidlertid til hensikt å skaffe tallgrunnlag etc slik at Forsvaret raskt kan gi konkrete svar og gjennomføre vaksinering dersom det blir aktuelt å endre nåværende nasjonal vaksinasjonspolicy.»

Forsvarsdepartementet avviser likevel at vaksineringen av soldater i Afghanistan er en snuoperasjon.

– Dette har vært en ryddig prosess. Det er gjort en helhetlig vurdering omkring behovet, der særlig hensynet til det norske militære helsepersonellet i Kabul har blitt vektlagt. Dette er med andre ord ingen «endret oppfatning», skriver Birgitte Syvertsen Frisch i FD.

Hammarbeck hos FOH sier han ikke vet om det skyldes smittesituasjonen i Afghanistan.

– Men det kommer nye vaksiner inn i landet hele tiden, så det henger muligens sammen med det også, fortsetter han.

Han legger til at de uansett har hatt planene klare siden desember og viser til dokumentet Forsvarets forum har fått innsyn i.

– I går ble det klart og vi hentet frem listen og brukte den, sier Hammarbeck.

Powered by Labrador CMS