Nyheter

GJENOPPTATT: Militærfly kan igjen evakuere folk fra flyplassen i Kabul.

Militærfly gjenopptar evakuering fra Kabul

Militærfly som evakuerer diplomater og sivile fra Afghanistan, har gjenopptatt avgangene fra Kabuls flyplass etter at rullebanen er blitt tømt for folk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flygningene ble gjenopptatt tirsdag morgen, opplyser en ikke navngitt vestlig sikkerhetskilde på flyplassen til Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Start- og rullebanen i Kabul måtte stenges mandag da tusener av mennesker i desperat flukt fra hovedstaden, hadde samlet seg der i håp om å ta seg om bord i flyene. Dramatiske filmopptak viste personer som forsøkte å klamre seg til militærfly som var i ferd med å ta av.

Amerikanske militære har overtatt ansvaret for flyplassen. I kaoset som oppsto mandag, mistet sju mennesker livet.

Les også: Norsk innsats har bedret situasjonen for kvinner i Afghanistan. Men det har kostet liv.

Generalmajor Hank Taylor i det amerikanske forsvaret opplyste under en pressekonferanse i Pentagon mandag kveld norsk tid at militærfly da var på vei inn til Kabul etter at trafikken på flyplassen var stengt tidligere på dagen.

Et C-17-fly med soldater fra det amerikanske marinekorpset hadde allerede landet, og ytterligere et transportfly med forsterkninger var på vei inn, opplyste han.

Tyskland sendte mandag to transportfly i retning Afghanistan for å starte evakuering av tyske statsborgere og afghanske medhjelpere. Det ene flyet, av typen A400M, sirklet over Afghanistan i fem timer og var nær ved å slippe opp for drivstoff før det fikk landingstillatelse.

En rekke land er i ferd med å evakuere personell fra Afghanistan, og det å holde flyplassen åpen, er nødvendig for å få gjennomført evakueringen.

Les også: Forsvarssjefen deltar ikke på Arendalsuka, for å prioritere situasjonen i Afghanistan.

Powered by Labrador CMS