Nyheter

TREKKER SEG: Afghanistans statsminister mulla Mohammad Hassan Akhund.

Afghanistan trakk seg fra FNs hovedforsamling

Når FNs høynivåuke ble avsluttet mandag, var det uten at ambassadørene fra Afghanistan eller Myanmar har vært på talerstolen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ghulam Isaczai, som representerte den avsatte presidenten Ashraf Ghanis regjering, skulle ha holdt en tale i FNs hovedforsamling mandag der det var ventet at han ville trosse det nye Taliban-regimet som har tatt makten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men ambassadørens navn ble fjernet fra talerlisten tidligere mandag.

Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge

– Landet trekker sin deltakelse fra FNs hovedforsamling, bekrefter FN-talskvinne Monica Grayley overfor AFP.

Taliban har fastslått at Isaczai ikke lenger representerer Afghanistan.

Ba om anerkjennelse

Forrige uke skrev Taliban et brev til FN og krevde å få tale på FNs hovedforsamling. Den islamistiske opprørsbevegelsen som tok kontrollen i Afghanistan i august, mener de har alt som trengs for å anerkjennes som regjering.

UTE: Ghulam M. Isaczai, Afghanistans tidligere ambassadør til FN, representerer ikke lenger regjeringen i Kabul.

Grayley har sagt at de skal møtes i november og at det kommer en avgjørelse etter hvert.

FN kan avvise eller formelt anerkjenne Taliban, og kan bruke dette som et forhandlingskort for å sikre at menneskerettighetene blir ivaretatt og jenter gis tilgang på utdanning.

Uten Myanmar

Heller ikke noen fra Myanmar holder tale i FNs hovedforsamling i løpet av høynivåuken. Landets FN-ambassadør har ikke anerkjent militærjuntaen som grep makten gjennom et statskupp 1. februar i år.

Les også: Tok med seg stein på 27 tonn fra Afghanistan

En høytstående FN-diplomat sier til AFP at en avtale hadde blitt inngått mellom USA, Russland og Kina for å hindre Myanmars FN-ambassadør fra å snakke. Kyaw Moe Tun, som ble oppnevnt at den avsatte lederen Aung San Suu Kyi, er en støttespiller av demokratibevegelsen i landet. Han har store deler av det internasjonale samfunnet i ryggen.

I mai utnevnte militærjuntaen en etterfølger, som foreløpig ikke har blitt godkjent av FN.

Ubåtkrise ble tema

Frankrikes deltakelse på høynivåuken var preget av striden med USA og Storbritannia om kjøp av atomubåter.

Bakgrunnen er at Australia slutter seg til forsvarssamarbeidet Aukus med USA og Storbritannia, noe som gjør at Australia skal skaffe seg atomubåter med amerikansk teknologi i stedet for dieseldrevne ubåter fra Frankrike.

SAMARBEID: Erna Solberg sa at klima, helse og økonomisk krise viser at internasjonalt samarbeid trengs.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa først at han skulle delta, før han sa at han skulle forhåndsinnspille en videotale som skulle bli vist etter Joe Bidens tale.

Senere ble det avgjort at utenriksminister Jean-Yves Le Drian skulle stå for en forhåndsinnspilt tale, selv om han har vært i FN i fem dager.

Solberg tok opp klima

Norges statsminister Erna Solbergs (H) tale til FNs hovedforsamling var tatt opp på forhånd og ble sendt som videoinnlegg natt til torsdag, norsk tid.

Les også: Syv av ti vil gi opphold til alle afghanere som har jobbet for Norge

Hun sa at klima, helse og økonomisk krise viser at internasjonalt samarbeid trengs.

– Vi trenger å minne hverandre på vår kollektive styrke. FN ble født i en krisesituasjon, og fordi kriser har potensial til å øke samholdet og beslutningsevnen, må vi utnytte framdriften som er skapt og handle, sa Solberg.

Powered by Labrador CMS