Nyheter

PRISVINNER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg med Sønsteby-prisen.

Stoltenberg fikk Sønsteby-prisen: – Våpen er veien til fred i Ukraina

– Det er viktigere nå å hjelpe Ukraina enn å møte alle Natos retningslinjer om styrkemål, sier Jens Stoltenberg, etter å ha mottatt Sønsteby-prisen 2023.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Først og fremst en anerkjennelse av det arbeidet Nato gjør hver eneste dag, og den innsatsen tusenvis av menn og kvinner gjør hver dag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Med disse ordene takket Jens Stoltenberg for Sønsteby-prisen 2023. Under en høytidelig seremoni i Fanehallen på Akershus festning i Oslo ble Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tildelt utmerkelsen oppkalt etter Norges mest kjente motstandskjemper fra 2. verdenskrig, Gunnar Sønsteby.

Stoltenberg fikk prisen for arbeidet han har gjort som Natos generalsekretær de siste åtte årene, en periode der Nato har gått fra å trekke seg ut av Afghanistan til å måtte forholde seg til en krig i Europa.

«Jens Stoltenberg balanserte og ledet NATO gjennom vanskene. Med rette vakte denne innsatsen internasjonal oppsikt», står det i juryens begrunnelse.

– I denne tiden har du gitt avgjørende bidrag for å holde alliansen samlet, sa Harald Stanghelle i priskomiteen under utdelingsseremonien.

Les også: Roseslottet får Sønsteby-prisen

– Ukraina må styrkes på slagmarken

I sin takketale var Stoltenberg også innom krigen i Ukraina. Generalsekretæren understreket hvor viktig han mener det er at Nato-land fortsetter å støtte Ukraina i kampen mot den russiske okkupasjonen.

– Vi må hindre at krigen sprer seg til en storkrig på vårt kontinent, sa generalsekretæren.

MØTE: Jens Stoltenberg møtte Gunnar Sønsteby på Hovseter aldershjem kort tid før motstandsmannen døde i 2012.

Dette utdypet han til pressen etter seremonien.

– Jo mer støtte Ukraina får, jo mer sannsynlig er det at vi kan få til en fredelig, fremforhandlet løsning, de Ukraina overlever som en selvstendig demokratisk nasjon i Europa, sa Stoltenberg.

– Det er derfor våpen er veien til fred i Ukraina, simpelthen fordi Ukraina må styrkes på slagmarken for at president Putin skal være villig til å sitte og forhandle frem en løsning som respekterer Ukrainas selvstendighet, fortsatte han.

Les også: Han kunne ha blitt Gregers Stoltenberg

– I vår interesse å hjelpe

Mye av våpnene og materiellet Ukraina har fått fra Nato-land er gammelt utstyr, som har stått på lager uten å bli brukt. Det gjelder for eksempel M109 artillerivogner som Norge har donert.

SELFIE: Elever fra Lambertseter skole var på plass i kø for å ta en selfie med Nato-sjefen etter prisutdelingen.

Stoltenberg mener at Nato-land også må vurdere å gi bort utstyr som er i bruk.

– Det har vært riktig at vi har tatt fra de lagrene vi har, som er ment å beskytte Nato-territorium, fordi hvis Putin vinner i Ukraina, så svekker det vår sikkerhet, og derfor er det i vår sikkerhetsinteresse at vi støtter dem. Og da er også riktig å bruke de militære kapasitetene vi har til å hjelpe Ukraina, uttalte han.

– Så er det noen vanskelige avveininger, vanskelige balanseganger. Det jeg har sagt er at det er viktigere nå å hjelpe Ukraina enn å møte alle Natos retningslinjer om styrkemål. Så noen må gå under de styrkemålene for å ha nok ressurser til å hjelpe Ukraina.

Les også: Østtysk jagerflypilot: – Russland gjør det samme som i sovjettiden

Powered by Labrador CMS