Nyheter:

Skrev seg til Normandie

Kjersti Vangberg Sørdal er vinner av Forsvarets forums novellekonkurranse om D-dagen. Sørdal mener det er viktig å fortelle veteranenes historier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er utrolig gøy og jeg gleder meg.

Det sier 48-åringen, som skrev novellen «Tilbakereisen». Nå blir hun premiert med en tur til Normandie. Sørdal har bakgrunn som fenrik fra Nike-bataljonen og mannen hennes jobber i Forsvarsstaben. Hun er utdannet psykolog fra Norges tekniske-naturvitenskaplige universitet (NTNU) og praktiserer i Asker, der hun blant annet har veteraner som klienter.

– Jeg har alltid vært opptatt av krigshistorie. Vi må i større grad må få fram fortellingene og gi anerkjennelse til veteraner.

Veteranhistorier

Hun mener Forsvaret har blitt flinkere til å formidle historiene til veteranene, men at det gjenstår et godt stykke arbeid for å heve det generelle kunnskapsnivået i befolkningen.

– Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor lite folk vet om hva det innebærer å være veteran, sier Sørdal. Også i 2006 gikk hun til topps i en novellekonkurranse i bladet. Premien var en tur til Canada.

Førsteplass

Det var i over 20 andre bidrag i konkurransen. Dette sier juryen om vinneren:

«Vinneren av novellekonkurransen skiller seg ut fra flere andre sterke fortellinger om D-dagen og den annen verdenskrig. Forfatteren av vinnerteksten tar, som flere andre bidragsytere, utgangspunkt i krigens varige mén på de som deltok – og deres etterkommere. Generasjoner preges fortsatt av krigens lidelser. I novellen er krigsveteranens sønnesønn en skøyeraktig og nysgjerrig ung mann som i praksis blir sin egen slekts familieterapeut. Reisen tilbake til Normandie er en historie om hvordan livets mangfold herjer og beriker. De som premieres med pallplass har alle et driv i sine historier og har grepet og tidvis også rørt juryens medlemmer, konkluderer juryens leder, journalist og forfatter Odd Inge Skjævesland»

Juryleder har vært journalist og forfatter Odd Inge Skjævesland.Han hadde med seg Camilla Briså og Johan Brun, og redaktør Erling Eikli som sekretær. Podcasten «D-dagen», av Siri Rooseboom de Vries ble tildelt 2. plass, mens «Kujonen», av Roger Bjorøy-Karlsen, fikk 3. plass.

Powered by Labrador CMS